SENDİKAMIZDAN HABERLER
HAZİNE ve MALİYE BAKANLIĞI’nı PROTESTO ETTİK
25 Nisan 2024, Perşembe
Memur-Sen’in toplu sözleşme kazanımı olan ve toplamda 250 bin kamu görevlisinin faydalandığı “Koruyucu Giyim Yardımı”nın Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin birçok kamu kurum ve kuruluşlarına göndermiş olduğu yazı sonrası hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto edildi.
Gerçekleştirilen eyleme, Memur-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Başkanımız Dr. Kenan ÇALIŞKAN ve Konfederasyon bünyesindeki diğer sendikaların genel başkanlarının yanı sıra çok sayıda kamu görevlisi ve basın mensubu katıldı.
“Toplu sözleşme kazanımlarını uygulamak tercih değil zorunluluktur”
Eylemde basın açıklaması gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, haksızlığı haykırmak için bu eylemi düzenlediklerini söyleyerek “Toplu sözleşme masasında kılı kırk yararak elde ettiğimiz kazanımlar, Hazine ve Maliye Bakanı adına genel müdür imzasıyla engelleniyorsa, toplu sözleşme masasının da, toplu sözleşme taraflarının da, masada aldığınız kazanımların da bir anlamı yok demektir. Böyle bir adaletsizlik, böyle bir garabet nasıl olur? Bu haksızlığa nasıl susulur?” ifadelerini kullandı.
Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamak bürokratik mekanizmanın bir tercihi değil, yükümlülüğü olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Koruyucu Giyim, 2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme kazanımıdır. Ey Maliye Bürokratları… 12 yıldır sorunsuz uygulanan bu hüküm bugün neden sorun oldu? Soruyoruz… Kamu işveren temsilcilerinin hiçbir şerhi olmadan 6 dönem boyunca sıkıntısız uygulanan ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’mız, bugün ne oldu da engelleniyor?” dendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamaya atıfta bulunulan açıklamada, “Bakanlıktan, ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’nın engellenmediği, uygulama hatalarının düzelttiği yönünde bir açıklama yapıldı. Toplu sözleşme maddemizde diyor ki; ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığı’na uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi? Yazdıkları yazıda yaptıkları açıklama da; her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır” dendi.
“Bakanlık yöneticilerinin piyasa gerçeklerinden haberi yok”
Sorun çözülene kadar eylemlerimize devam edeceğimizin belirtildiği açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı tarafından; 1 Nisan şakası olarak yorumladığımız Giyecek Yardımı genelgesi yayımlandı. Toplam 38 ürün için belirlenen tutarların hepsi bu şekilde piyasada karşılığı olmayan komik rakamlardır. Biz buradan Sayın Bakana 191 lira ile alınabilecek ayakkabıyı göstermek için ayağımıza giyerek geldik. Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 liradan yüksek! Varın gerisini siz düşünün. Buradan giderken lastik ayakkabıları bakanlığın önünde bırakarak gideceğiz ki kamu görevlilerine reva gördükleri ayakkabıları buyursun, kendileri giysinler. Ayakkabı fiyatını 191 lira olarak gören Maliye Bakanlığı yöneticilerinin enflasyondan, piyasadaki fiyatlardan, mağazadaki ürünlerden haberi olmadığını açıkça görüyoruz” dendi.
“1 Mayıs’ı sorunların çözüldüğü haliyle kutlamak istiyoruz”
4688 sayılı kanunun evrensel ilke ve normlara göre düzenlenmesi gerektiğinin de altının çizildiği basın açıklaması, “1. dereceye 3600 ek gösterge, mühendis, teknik ve idari personelin mali haklarının iyileştirilmesi, Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının genel idare hizmetler sınıfına geçirilmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi kazanımımızın ödenmesi, Mühendislik Meslek Kanununun çıkartılması, 11 Hizmet kolumuzda uygulanması engellenen 42 toplu sözleşme maddemizin eksiksiz uygulanması ve vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. Çalışma Hayatındaki sorunların çözüldüğü, emekçilerin mağdur edilmediği, emeklilerin geçim sıkıntılarının çözüldüğü 1 Mayıs’ı kutlayacağımıza inanıyoruz.” ifadeleriyle sonlandı.
Genel Başkan Çalışkan, eylem sonrası açıklamalarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı önündeki eylem sonrası açıklamada bulunan Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Kenan Çalışkan açıklamasında, “Kamu emekçilerinin kazanılmış haklarının elinden alınmasına yönelik girişimleri kabul etmedik ve buna seyirci kalmadık. Biz, bu kazanımı kolay elde etmedik! Bu kazanımımızın arkasında alın teri ve emeğimiz vardır. Kolay kazanmadık, kolay vazgeçmeyiz! Bu konudaki kararlı ve net tavrımız sürecek ve bu hakkımız verilene kadar eylemlerimiz devam edecektir.” sözlerine yer verdi.
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açıldı.
20 Ağustos 2024, Salı -
AK Parti Ankara İl Başkanı’ndan Genel Başkanımıza Ziyaret
09 Ağustos 2024, Cuma