SENDİKAMIZDAN HABERLER
\'Çalışma Hayatında Engelliler ve Yeni Anayasa Çalıştayı\' Başladı
12 Mayıs 2016, Perşembe
Memur-Sen Engelliler Komisyonu'nun "Çalışma Hayatında Engelliler ve Yeni Anayasa Çalıştayı"nda konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, insanın adele ya da bacak gücüyle değil, ruhuyla ve psikolojik yapısıyla diğer varlıklardan üstün olduğunu belirterek, "Allah'ın insanoğluna bahşettiği her uzuv çok değerlidir. Ancak asıl ve ulvi değer, kişilerdeki şahsiyettir, anlayış ve basirettir" dedi.
Memur-Sen Konfederasyonu Engelliler Komisyonu tarafından organize edilen “Çalışma Hayatında Engelliler ve Yeni Anayasa Çalıştayı” Ankara'da başladı. Programa, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Günay Kaya ve Hacı Bayram Tonbul, Büro Memur-Sen Genel Başkan Vekili Hadi Erdoğmuş, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Elvan Uğurlu, Engelliler Komisyonu Yönetimi, üyeler ve çok sayıda davetli katıldı.
KAYA: ASIL DEĞER ŞAHSİYETTE VE ANLAYIŞTADIR
İnsanın adele ya da bacak gücüyle değil, ruhuyla ve psikolojik yapısıyla diğer varlıklardan üstün olduğunu belirten Kaya, “Allah'ın insanoğluna bahşettiği her uzuv çok değerlidir. Ancak asıl ve ulvi değer, kişilerdeki şahsiyettir, anlayış ve basirettir” diye konuştu.
Konuşmasına sahabe devrinden örneklerle devam eden Kaya, “Peygamber Efendimizin döneminde de engelli sahabeler vardı. Abdullah b. Mektum, 'Ya Rasulullah, ben görme engelliyim, camiiye gelmesem olur mu?' demişti. Ancak Peygamberimiz, 'Bilal'in ezanını duyuyorsan geleceksin' yanıtını vermişti. Yani Peygamber Efendimiz, engelli kardeşlerimizin sosyal hayattan kopmasına, kendi içlerine kapanmasına izin vermemiştir. Bu manada engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılığı ilk yapan insan da Peygamberimiz’dir. Muaz b. Cebel örneğinde olduğu gibi. Rasulullah, ortapedik engelli sahabemiz Cebel'i, Yemen'e vali olarak tayin etmişti. Burada, Sünnet-i Seniyyeden ve Ahlak-ı Kuraniyeden almamız gereken büyük dersler vardır” ifadelerini kullandı.
TONBUL: DEĞERLERİMİZLE ÖRTÜŞEN BİR ANAYASA İSTİYORUZ
Peygamber Efendimiz dönemindeki engelli sahabelere ilişkin uygulamaların baz alınarak düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ise, “Bizim değerlerimizle yüzde yüz örtüşen bir anayasanın yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin engelliler konusunda birçok aşama kaydettiğini vurgulayan Tonbul, hayatı kolaylaştırmak amacıyla yapılan her türlü iyileştirmenin gerekli olduğunu belirtti. Tonbul sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Engelli olmak suç değil bir kaderdir. Bize düşen bunu her an bizim de başımıza gelebilecek bir durummuş gibi görmek ve hayatı herkes için yaşanabilir kılmaktır. Bu konudaki farkındalığı geliştirmek bizim önemli bir görevimizdir.”
ÖZGÜRLÜKLERİ ARTIRACAK YENİ ANAYASAYI DESTEKLİYORUZ
Rahmetli Erbakan'ın 1973'teki seçim bildirisinde, “İktidara Geldiğimizde Başkanlık Sistemini Getireceğiz” maddesine de değinen Tonbul, “Hocanın bu sözünü irdelemek lazım. Parlamenter sistem dar geliyorsa bunu değiştirmek ve daha iyi bir sistem kurmak gerekiyor. Türkiye bunu yapacak kararlılıkta ve özgüvende olmalıdır. Herkesi kapsayacak, hayatı kolaylaştıracak, özgürlükleri artıracak ve yeniden büyük Türkiye'nin yolunu açacak yeni anayasayı destekliyoruz” diye konuştu.
UĞURLU: HAYAT HERKES İÇİN KOLAYLAŞTIRILMALI
Eğitim, sağlık, istihdam, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik alanlarında engellilerin birçok sorunla karşılaştığını belirten Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Uğurlu, buna ilişkin düzenlemelerin bu zamana dek yapılmadığını vurguladı. Uğurlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her düzenleme eli ayağı tutan, gözleri gören, işitip konuşabilen, ortalama 1.70 boylarında 80 kilo ağırlığında olan bireyler için yapılmış. Biz engellilerin yanı sıra kısa boylular da kilo sorunu olanlar da bu ayrımcılığa uğramışlardır. Bu sorunlar aşılmalı, hayat herkese ve herkes için kolaylaştırılmalıdır.”
KAMUDA “ENGELLİ” ATAMALARI İVEDİLİKLE YAPILMALI
Uğurlu, aynı sorunların çalışma hayatında, kamu kurum ve kuruluşlarında da sürdüğünü belirterek, “Ekonomik özgürlüğünü kazanmak her birey gibi engellinin de anayasal hakkıdır. Şu anda kamuda 43 bin 151 çalışan engelimiz bulunmaktadır. 21 bin 40 kadro için de atama beklenmektedir. Bu atamaların ivedilikle yapılması en büyük isteğimizdir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasına KPSS atamalarında yaşanan sıkıntılara değinerek devam eden Uğurlu, “Atama yapılırken birçok konu gözden kaçırılıyor. Ataması yapılan engelli, 'iş sahibi oldum' diye sevinemeden bir anda kendini sorunlar yumağının içerisinde buluyor. Amirlerin engellilik konusunda bilgi sahibi olmaması önemli bir sıkıntıdır. Engelli kardeşlerimiz, yapamayacağı iş verildiğinde bunu yapamayacağını beyan ettiğinde iş beğenmezlik ve tembellik gibi mobinglere uğruyor” şeklinde konuştu.
ENGELLİ MEMUR-SEN TALEPLERİNİ İLETTİ
“Toplu sözleşme maddelerinin bazıları için pozitif ayrımcılık yapılmalıdır” diyen Uğurlu, bu konuya ilişkin masaya bazı maddeler götürdüklerini söyledi. Uğurlu masaya götürdükleri maddeleri şu şekilde sıraladı: “2 yılda bir derece verilmesi. Emekli ikramiyesinde artı puan. Emekli maaşında artı puan. Engelli hizmetlilerin memuriyete geçirilmesi. 10 yıl çalışan engellilerin derece kademesine bakılmaksızın yeşil pasaport verilmesi. Hac ve umre ziyaretlerinde refakatçileri ile birlikte yüzde 50 indirim. Araçlarda KDV muafiyeti.”
BAŞKANLIK SİSTEMİYLE SORUNLAR DAHA HIZLI ÇÖZÜLECEK
Konuşmasında yeni anayasa ve başkanlık sistemine de değinen Uğurlu, “Tarihi süreçte engellerle mücadele ederken birçok engele de uğradık. Darbeler, erken seçimler, yürümeyen koalisyonlar, siyasi çekişmeler gibi. Ancak son 13 yıldaki istikrar tablosunda önemli kazanımlar sağlandı. Bu tablonun sürmesini, yeni anayasayla özgürlükler ortamının genişlemesini, hayatın herkes için kolaylaştırılmasını istiyoruz” dedi.
Başkanlık sistemini önemsediklerini de vurgulayan Uğurlu, sistemin gelişiyle sorunların çözümünde daha da ivme kazanacaklarını belirtti.
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü'nden Sendikamıza Ziyaret
21 Kasım 2024, Perşembe -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açıldı.
20 Ağustos 2024, Salı