SENDİKAMIZDAN HABERLER
Kamu-Sen İçin 'Enflasyon Farkı Ders Notu'
02 Kasım 2015, Pazartesi
Kamu görevlilerinin büyük bölümünün sendikal duruşlarını "yancılık", sendikal birikimlerini "yalancılık", sendikacılıklarını da başkalarının kazandıklarını gaspa yönelik "fırsatçılık" olarak tescillediği Konfederasyon, yeni bir yalanla ve yine bir iftirayla "sahayı kirletme" operasyonuna girişmiş.
Toplu pazarlık süreçlerinde "kamu görevlileri için terlemeyi göze alamayanların", masada çakılı kalanların, kalkarsak tekrar oturamayız diyerek masaya yapışıp kalanların, "sendikal alanı kirletmeyi göze alması" şaşırtmıyor artık bizi. Çünkü, herkes kendisinde bulunanı ikram eder ve taşır sahaya.
Memur-Sen olarak biz, milletine nitelikli kamu hizmeti sunma yolunda ter akıtanlara alın teriyle elde ettiğimiz kazanımlarımızı aktarmanın, anlatmanın derdindeyiz,. Onlar ise,iftiraları ve yalanlarıyla ambalajladıkları kirlerini pazarlamanın ve bu yolla palazlanmanın hevesiyle zamanlarını tüketmenin ve üyelerinden aldıkları aidatı zayi etmenin peşindeler.
Memur-Sen'in hızını nasıl keseriz? Kamu görevlilerinin 3. Dönem toplu sözleşmenin kazanımlarından duyduğu hazzı nasıl bitiririz? Bir şeyler bulmalı, bir şeyler yapmalı, zihinleri bulandırmalı, çamur üretmeli ve Memur-Sen'in üzerine boca etmeliyiz kıvranma moduna geçmişler. Masaya yapışma modundan, Memur-Sen'e çamur atma moduna geçerken akıllarını, anlayışlarını da yitirmişler. Ahlaklarını da yitirmişler demek isterdik ama bir serveti yitirmek için önce sahip olmak gerekiyor.
3. Dönem Toplu Sözleşme; sonuçlarıyla herkese kazandırdı. Süreçte ise sendikacılığa, sendikal duruşa, sendikal zemine dair "kazananlar ve kaybedenler", "kazandıranlar ve kahredenler" şeklinde iki ayrı fotoğraf çıktı ortaya. Şimdi "kaybedenler ve kahredenler"kulübünün iki mahkum üyesinden birisi, pervasız müfterisi "enflasyon farkı" başlıklı yeni iftira senaryosu üzerinden, üye sayısındaki erozyonu durdurma, Memur-Sen'le arasındaki farkı kapatma hayaline dalmış.
Son on gündür bir vesile oluşturarak "Memur-Sen enflasyon farkından vazgeçti", "Toplu Sözleşme hükmünü değiştirdi", "Kamu görevlilerinin 1,8 puanlık artışı iç edildi". "2015 enflasyon farkını 2016 toplu sözleşmesine aktardılar" mealinde iftira ve yalanlarını yükleyerek kağıttan uçaklarına, sorti üstüne sorti yapmaya yeltendiler Memur-Sen'e. Hesap bilmeyen bu zevat, sorular sorarak fütursuz bir hesap sorma gafletiyle tamamladılar "karavana" ile biten atışlarını.
Anla(ya)mayana, anlamamakta direne nereden başlarsanız başlayın anlatmak zordur anla(tıl)ması gerekeni. Yine de her geçen gün daha fazla beyin hücresi kaybedenlerin anlamasını umutsuzca umarak bir yerden başlamamız gerek …
2. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME HÜKMÜ DEĞİŞTİRİLDİ YALANI
İrtifa kaybını giderir hevesiyle yalan söyleyenlerin ve iftira üretenlerin, her yalanı kendisini yalanlamaya her iftirası ise açıkça söylemediklerinin itirafına aracılık ediyor. Memur-Sen'in yükselmesini ve kendilerinin ise erimesini durdurmaya heves ederek yeni bir yalan ve iftira ürettiler.
Doğruluğuna kendileri dahi inanmadıkları halde ve kendilerini çöküş pozisyonundan kurtaracaklarını inandıkları yeni yalanlarının merkezinde; "3. Dönem Toplu Sözleşmesiyle, 2. Dönem Toplu Sözleşmesinin enflasyon farkını düzenleyen hükmü değiştirildi." ifadesi yer alıyor Kamu-Sen'in.
Bir hükmün değiştirildiğini söyleyebilmek ve değiştirilip değiştirilmediğini anlamak için bilinen en eski ve en basit yöntem; değiştirildiği söylenen hüküm ile değişikliği gerçekleştirdiği iddia edilen hükmü karşılaştırmak. Karşılaştırma için de (asgari anlama kapasitesine sahip olanlar için dahi) iki hükmü yan yana ya da alt alta yazmak ve sonrasında ardı sıra okumak yeterli olur.
İKİNCİ DÖNEM TOPLU SÖZLEŞMENİN ENFLASYON FARKI BAŞLIKLI 7 NCİ MADDESİ
Enflasyon farkı ödemesi
Madde 7 ….
ç) 2015 yılı Aralık ayı endeksinin 2014 yılı Aralık ayı endeksine göre oniki aylık değişim oranının 5 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında 2015 yılı için öngörülen kümülatif artış oranını,
aşması halinde, 5 inci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarında yer alan katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ile ücret tavanları, söz konusu altı aylık veya oniki aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1'inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar artırılır."
|
ÜÇÜNCÜ DÖNEM TOPLU SÖZLEŞMENİN ENFLASYON FARKI BAŞLIKLI 8 NCİ MADDESİ
Enflasyon farkı ödemesi
Madde8- …..
a) 2015 yılı Aralık ayı endeksinin 2014 yılı Aralık ayı endeksine göre oniki aylık değişim oranının aynı dönem için verilen kümülatif artış oranını,
aşması halinde, 5 inci maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ve ücret tavanları ile 7 nci maddede yer alan ortalama ücret toplamı üst sınırı, söz konusu oniki aylık veya altı aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1'inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar artırılır. |
Görüldüğü üzere her iki hükümde de 2015 yılının ikinci altı aylık döneminin sonu (2015 Aralık) itibariyle enflasyon farkı hesabının, on iki aylık enflasyon oranı üzerinden ve aynı dönemdeki maaş ve ücretlere yönelik kümülatif artış oranı üzerinden yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu anlamda, 2015 yılı ikinci dönemine ilişkin enflasyon farkının hesaplanmasında, oniki aylık (yıllık) enflasyon oranı ile oniki aylık dönemde maaş ve ücretlere ilişkin kümülatif artış oranının esas alınması yönüyle herhangi bir değişiklik yoktur. Ancak, iki hükümde de kümülatif ifadesinden önce kullanılan ibareler farklıdır. İkinci dönem toplu sözleşmesinde"öngörülen" ibaresi kullanılırken, 3. Dönem Toplu Sözleşmede "verilen" ibaresine yer verilmiştir. Burada gerçekten bir değişiklik var.
Fakat bu değişiklik, hüküm değişikliği olarak değil ifade-anlatım değişikliği olup takdiri değil zorunlu bir değişiklik. 2. Dönem toplu sözleşme 2013'de imzalanmış ve belirtilen zam oranları 2014 ve 2015 yıllarında uygulanacaktır. Bu yüzden, imzalandıktan belirli bir süre sonra yaklaşık birbuçuk-iki yıl sonra gerçekleştirilecek zamlar için "verilen" ifadesini kullanamazsınız çünkü zamlar henüz verilmemiştir. Böyle bir durumda "belirtilen" ya da"öngörülen" gibi ibareler kullanmak zorundasınız. İkinci dönem toplu sözleşmesinde de "öngörülen" ibaresi tercih edilmiştir. 3. Dönem toplu sözleşmesi ise 2015 Ağustos'ta imzalanmıştır ve 2015 yılına ilişkin zamlar kamu görevlilerine bu imzadan önce 2015 Ocak ve 2015 Temmuz aylarında verilmiş olması nedeniyle "verilen" ibaresi kullanılmıştır. Bu noktada, 2. Dönem toplu sözleşmesinde -gelecekte olacak olması nedeniyle- kullanılan "öngörülen", ibaresinin, 3. Dönem Toplu Sözleşmesinde –geçmişte olmuş olması nedeniyle- "verilen" ibaresine dönüştürülmesini "toplu sözleşme hükmünü değiştirdiler" iftirasına dönüştürmek, gözünü gerçeğe kapatmaya zihnini iftira atmaya alışmış zihinler gerektirir. Bu düzeyde iftira becerisine sahip olanların, zihinlerini sendikacılık alanında kullanma ahlakına sahip olacakları günü beklemek artık anlamını yitirmiştir.
Önceki toplu sözleşmenin son dönemine ilişkin enflasyon farkı hükmüne, sonraki toplu sözleşmenin içeriğinde de yer verilmesi rutin/olması gereken bir uygulama
Her toplu sözleşmenin son dönemine ait enflasyon farkı düzenlemesine, bir sonraki toplu sözleşmenin içeriğinde yer verilmesi ilk defa bu dönemde olmuş bir durum değildir. Esasen bu uygulama, toplu sözleşmenin süresinin iki yıl olması ve son döneme ait enflasyon farkının iki yıllık sürenin sonrasında ve bir sonraki toplu sözleşme dönemi içerisinde maaşlara yansıtılacak olmasının da doğal/zorunlu sonucudur. Kaldı ki; toplu sözleşme metinleri incelendiğinde, İkinci dönem toplu sözleşmesinin enflasyon farkıyla ilgili maddesinde,birinci dönem toplu sözleşmenin -son dönemi olan 2013 yılının ikinci altı aylık dönemine ilişkin- enflasyon farkı hükmünün ifade-anlatım farkıyla yer aldığını görülecektir.. Birinci dönem toplu sözleşmesinde "2013 yılı Aralık ayı endeksinin 2013 yılı Haziran ayı endeksine göre altı aylık değişim oranının 4 üncü maddenin dördüncü fıkrasında 2013 yılının ikinci altı aylık dönemi için öngörülen artış oranını" şeklindeki hüküm ikinci dönem toplu sözleşmesinde "2013 yılı Aralık ayı endeksinin 2013 yılı Haziran ayı endeksine göre altı aylık değişim oranının %3'ü," şeklinde yer almıştır. Bu şekilde bir uygulama yapılmasının nedeni ise, enflasyon farkı uygulamasının bir sonraki toplu sözleşme içerisinde yer alan Ocak ayında gerçekleşecek olması ve Maliye Bakanlığının konuyla ilgili tebliğ ya da genelgesinde iki toplu sözleşmeye atıf yapmak yerine tek toplu sözleşme metnine atıf yapmak suretiyle anlatma ve anlama kolaylığı üretebilmesidir. Ancak, anlaşılan o ki, Kamu-Sen kolay olan anlama yerine zor olan anlamamayı başarmıştır.
Hükmün değiştirilmediği, hükmün kaleme alınma tarihi kaynaklı olarak "zorunlu ibare değişikliği" yapıldığı gerçeğine rağmen "hüküm değiştirildi" yalanı/iftirası üretenler hakkında üç tespitten biri yapılabilir. Ya kötü niyetleri ya anlamada acziyetleri ya da hem kötü niyet hem de anlamada acziyet vardır.
2015 YIL SONU ENFLASYON FARKINDAN VAZGEÇİLDİ
%1,8 ENFLASYON FARKI ZAMMI ENGELLENDİ YALANI
2. Dönem toplu sözleşmenin önemli ayrıntılarından biri, enflasyon farkı hesabında, yıllık enflasyon ve kümülatif artış oranı verilerinin kullanılmasını öngören ilk toplu sözleşme olmasıdır.Bu çerçevede, 2015 yılının ilk altı ayında o döneme ilişkin enflasyon verisi ile maaş artış verisi arasında bir karşılaştırma yapılması öngörülürken, ikinci altı aylık dönemin kendi içinde enflasyon oranı ve maaş artış oranı karşılaştırılmak suretiyle enflasyon farkı hesaplaması söz konusu olmayıp yıllık enflasyon ile maaşlarda yıl için öngörülen kümülatif artış oranı karşılaştırması üzerinden enflasyon frakı hesaplanacaktır.
İkinci dönem toplu sözleşmesinde 2015 yılında kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine yapılması öngörülen zamlar;
a) Ocak ayında %3,
b) Temmuz ayında %3
c) Ocak-Haziran döneminde enflasyonun %3'den fazla çıkması durumunda 2015 Temmuz ayında maaşlara yansıtılması öngörülen enflasyon farkı zammı
d) 2015 yıllık enflasyonunun 2015 yılında maaşlara yapılması öngörülen kümülatif artıştan yüksek çıkması durumunda 2016 Ocak ayında maaşlara yansıtılması öngörülen enflasyon farkı zammı
olmak üzere dört kalemden oluşmaktadır. Burada unutulmaması gereken husus, toplu sözleşmede katsayı ve gösterge rakamları yazılmak suretiyle yapılması öngörülen artışların mutlak, enflasyon farkı şeklinde öngörülen artışların ise –enflasyonun artıştan fazla çıkması haliyle sınırlı- muhtemel nitelikte artışlar olduğudur.
2. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞMESİ İLE KAMU GÖREVLİLERİNİN MAAŞLARINA
2015 YILI İÇİN ÖNGÖRÜLEN MUTLAK VE MUHTEMEL ARTIŞLAR
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü'nden Sendikamıza Ziyaret
21 Kasım 2024, Perşembe -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açıldı.
20 Ağustos 2024, Salı