SENDİKAMIZDAN HABERLER
DENİZCİLER KARİYER UZMANLIĞI İSTİYOR.
18 Haziran 2014, Çarşamba
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında çalışan Gemi Survey Uzmanları Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen’i makamında ziyaret ettiler. Görüşmeye, Gemi Survey Uzmanı Tamay Çetin, Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Ankara Temsilcisi Gemi Survey Uzmanı Fatih Yılmaz katıldı.
Genel Başkan Cankesen'e görüşmede Gemi Survey Uzmanlarının özlük haklarındaki kayıplarla ilgili bilgilendirme yapılarak çalışanların talepleri iletildi. Gemi Survey Uzmanları Denizcilik Uzmanlığına geçişine yönelik düzenleme ile bir defaya mahsus, sayısı yaklaşık 250 ile sınırlı bu uzman grubunun denizcilik uzmanlığına atanarak bu iki denizcilikle ilgili uzman grubu arasında maaş ve özlük bakımından adalet ve eşitliğin sağlanması istemişlerdir.
Genel Başkanı Cankesen ise sendika olarak konuyu yakından takip ettiklerini, mağduriyetin farkında olduklarını ve hak kayıplarının giderilmesi için elinden geleni yapacaklarını ifade ederek, konunun ilk toplu sözleşme görüşmelerinde dile getireceklerini belirterek. Sendikanın temel görevinin üyelerinin haklarını savunmak olduğunu, mağduriyetlerin sendikal çaba ile giderilebileceğini ve bunun için de hak kaybına uğrayan Gemi Sörvey Uzmanlarının ortak hareket etmesi gerektiğini, daha sık bir araya gelerek toplantılar yapılması ve Gemi Sörvey Uzmanlarının sendikal faaliyetlere destek vermesi halinde sorunların daha hızlı ve kolay çözülebileceğini ifade etti.
GEMİ SÖRVEY UZMANLARI KİMDİR?
Ulusal ve Uluslar arası mevzuatlar çerçevesinde, kurumumuzun hemen hemen tüm denizcilik alanlarında denetim/hizmet faaliyetlerinde bulunan sayıları yaklaşık 250 civarında olan Gemi Sürvey uzmanlarının geneli, Denizcilik Fakültelerinin ve Teknik Üniversitelerin Gemi İnşa Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırması İşletme Mühendisliği/Güverte bölümlerinden mezun olmuş; meslekleriyle ilgili alanlarda uzun yıllar çalışmış, çoğunlukla Uzak Yol Kaptanı, Uzak Yol Başmühendisi veya Gemi İnşa Mühendisi olan, İngilizce bilen personelden oluşmaktadır.
GEMİ SÖRVEY UZMANLARI NE İŞ YAPAR?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Merkez ve 71 liman başkanlığında yürütülmekte olan denizcilik faaliyetlerinin hemen hemen tamamı;
- 77 bin adet geminin bakanlığımızca yürütülen her türlü saha operasyonları, bu gemilerin ve teknelerin yapımı ve çalışma hayatı boyunca her yıl yapılan düzenli kontrolleri, havuzlama işlemleri, bakım-onarım, denize elverişlilik hususları, belgelendirilmesi, Türk limanlarına gelen yabancı bayraklı beş binden fazla geminin uluslararası kurallar gereği denetimi,
- 3367 adet kıyı tesisinin yapım ve işletme izinleri, takibi, denetimi, kontrol edilmesi,
- 177 bin gemi adamının eğitim denetim ve belgelendirilmesi ve ilgili iş ve işlemlerinin yapılması,
- 150 civarında denizcilik eğitim kurumunun izinleri ve denetimleri,
- Türk denizcilik işletmelerinin Emniyetli Yönetim Sistemi ile ilgili denetimleri ve diğer uluslararası emniyet kurallarına uyumunun denetimi ve belgelendirilmesi, bu alanda hizmet veren uluslararası gözetim ve klas kuruluşlarının denetimi ve takibi, denizcilik ile ilgili sahada yapılan tüm iş ve işlemler,
- Denizde can, mal ve çevre emniyeti ile ilgili tüm bu iş ve işlemler,
- ÖTVsiz yakıt uygulamaları,
- Gemi sicil işlemleri,
- Deniz ticaretinin çeşitli branşlarının denetimi,
- Deniz kazalarının incelenmesi,
- Türkiye tarafından kabul edilen uluslararası denizcilik sözleşmelerinin gereği yapılması gereken işler ve bunun takibi, iç mevzuata uyarlanması benzeri tüm bu iş ve işlemler
71 limanda ve merkezde bulunan yaklaşık 250 GS Uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Bu uzmanların tamamına yakını Gemi İnşa Mühendisi, Uzakyol Kaptanı, Gemi Makine Mühendisi gibi denizcilik meslek gruplarından oluşmaktadır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denizcilikle ilgili her türlü iş ve işlemlerinde kilit bir rol üstlenmektedirler. 2002 yılında ülkemiz gemileri Avrupa limanlarında kara listede iken ihraç mallarımız bu tutuklanmış gemilerde beklerken bugün tutulma rakamlarımız düşmüş ülkemiz beyaz listede iyi bir konuma yükselmiştir. Denizciliğin bugüne gelmesinde büyük katkıları olan özveriyle çalışmış bu personelin motivasyonu azalmıştır.
HAK KAYIPLARININ GİDERİLMESİ İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ :
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda denizcilikle ilgili Denizcilik Uzmanı ve GS Uzmanı olmak üzere iki ayrı uzman grubu bulunmaktadır. 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkmadan önce GS Uzmanlarının özlük hakları Denizcilik Uzmanları ile eşit hatta daha ileri bir seviyedeydi ancak bu kadro, 666 sayılı KHK'nın çıkmasıyla birlikte kariyer uzmanlığı olan denizcilik uzmanlığı kadrosundan özlük hakları bakımından çok geride kalmıştır.
Ulusal ve Uluslar arası mevzuatlar çerçevesinde, kurumumuzun hemen hemen tüm denizcilik alanlarında denetim/hizmet faaliyetlerinde bulunan sayıları yaklaşık 250 civarında olan Gemi Sürvey uzmanlarının geneli, Denizcilik Fakültelerinin ve Teknik Üniversitelerin Gemi İnşa Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırması İşletme Mühendisliği/Güverte bölümlerinden mezun olmuş; meslekleriyle ilgili alanlarda uzun yıllar çalışmış, çoğunlukla Uzak Yol Kaptanı, Uzak Yol Başmühendisi veya Gemi İnşa Mühendisi olan, İngilizce bilen personelden oluşmaktadır.
Gemi Sürvey uzmanları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denizcilikle ilgili her türlü iş ve işlemlerinde kilit bir rol üstlenmekte olup, bakanlığımızın denizcilikle ilgili aslı görev ve sorumlulukları Gemi Sürvey Uzmanlar marifetiyle yapılmaktadır. Gemi Sürvey Uzmanlığı ünvanı bu ünvanda çalışan personelin yaptıkları işi karşılamamaktadır. Çünkü gemi denetimi dışında denizciliğin her alanında gemi sürvey uzmanlarının görev ve sorumlulukları vardır. Görev tanımına en uygun unvan denizciliğin her alanında çalışan personelin denizcilik uzmanlığına geçişinin sağlanmasıdır.
Görüleceği üzere; Gemi Sürvey Uzmanları ile Denizcilik Uzmanları, hem merkez hem de taşrada birlikte aynı görev ve hizmetleri aynı yetki ve sorumlulukta yapmaktadırlar.
Bilindiği üzere; Bakanlığımızın kuruluş yasası olan 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede 250 adet Gemi Sürvey Uzmanlığı kadrosu ihdas edilmiştir.190 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, Kadro değişikliği başlıklı 9.Maddesinde “Kuruluşlara verilmiş bulunan ve ekli cetvellerde gösterilen serbest kadrolar, hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla, yedinci maddede belirtilen usule uygun olarak Bakanlar Kurulunca değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilir.
(Değişik 5/7/1991 - KHK - 434/1 md.; Aynen kabul : 26/12/1991 - 3767/1 md.) Kanunlar ve andlaşmalar gereği yapılması şart olan veya önceden tahmin edilemiyen hizmetlerin ifası için ihtiyaç duyulan kadroların, karşılanması amacıyla tutulan veya boş olan kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişikliği yapmaya, mevcut kadroları birden fazla dereceyi kapsayacak şekilde değiştirmeye ve boş kadroları iptal etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu maddeye göre kadroları değiştirilenlerin özlük hakları, değiştirilen yeni kadrolara atanma işlemleri tamamlanıncaya ve bu kadro derecesini kazanılmış hak olarak alıncaya kadar eski kadro dereceleri esas alınarak ödenmeye devam olunur.
Bu değişiklik işlemleri her kurum için yılda iki defa yapılır.” Hükmü amirdir.
Ülkemiz, Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütüne üye olarak, birçok andlaşmayı imzalamıştır. Ayrıca kısa bir süre önce idare IMO’nun denetiminden başarılı bir şekilde geçmiştir.190 Sayılı yasada, Andlaşmalar gereği yapılması şart olan hizmetlerin ifası için Bakanlar Kurulumuza kadro iptal etme ve unvan değişikliği yetkisi verilmiştir.
Uluslararası Sözleşmelere göre yapılan denetim faaliyetleri nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile Gemi Sürvey Uzmanlarının Denizcilik Uzmanlığına geçmesi mümkündür.
Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, Kadro değişiklikleri başlığı altındaki Geçici Madde 4’de “(1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl süreyle 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesindeki sınırlamalara bağlı olmaksızın boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece, dolu kadrolarda derece değişikliği yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.” hükmü amirdir
Sonuç olarak;
GS(Gemi Sürvey) Uzmanlarının Denizcilik Uzmanlığına geçişinin uygun görülmesi halinde; mevcut hükümler doğrultusunda, ihdas edilen 250 adet Gemi Sürvey Uzmanlığı kadrosunun Bakanlar Kurulumuzca iptal edilerek, yada 655 Sayılı KHK’de yasal düzenlemeyle, GS (Gemi Sürvey) Uzmanlığı kadrosunda olanların ve Üniversitelerin denizcilikle ilgili lisans düzeyinde eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında eğitim görmüş Uzman (Teknik) personelin Denizcilik Uzmanlığı kadrosuna atanmaları şeklinde düzenleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü'nden Sendikamıza Ziyaret
21 Kasım 2024, Perşembe -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açıldı.
20 Ağustos 2024, Salı