SENDİKAMIZDAN HABERLER
2014-2015 TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
01 Ağustos 2013, Perşembe
Kamu görevlilerinin 2014-2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı yapıldı.
Memur sendikaları ile Hükümet arasında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Yaklaşık 3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık ediyor.
Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanımız Can Cankesen, Genel Başkan Yardımcısı Yakup Çınar'ın temsil ettiği toplu sözleşme görüşmelerine uzman olarak Sendika Avukatımız Raşit Yılmaz'da katıldı.
İlk gün görüşmelerinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüşme sürecinde 2 milyon 650 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin kamu emeklisinin 2014-2015 dönemine ilişkin mali ve sosyal haklarını ele alacaklarını vurguladı.
Çelik, şunları kaydetti:
“Küresel ekonomik krizin tüm dünyayı etkilemeye devam ettiği bazı Batı ülkelerin maaş ve ücretlerin dondurulduğu, işten çıkartmaların yaşandığı bir ortamda, Hükümet olarak emeklimizi ve çalışanımız enflasyona ezdirmeyen 10 yılı geride bıraktık. Bu süreçte özellikle memur maaşlarındaki artışı dikkatlerinize sunmak istiyorum.
Aile yardımı dâhil en düşük memur aylığı 2002 yılında 392 lira iken Temmuz 2013'te bin 887 liraya yükseldi. En düşük memur maaşında artış oranı yüzde 381'dir. Aile yardımı dâhil ortalama memur aylığı 2002'de 578 lira iken Temmuz 2013'te 2 bin 190 liraya yükseldi. Buradaki artış oranı yüzde 279'dur. En düşük memur emekli aylığı 2002'de 376 lira iken Temmuz 2013'te bin 162 liraya yükseldi. Artış oranı yüzde 208 oldu. Aynı dönemde kümülatif enflasyon oranı ise yüzde 152'dir. Bu dönemde ortalama memur aylığında enflasyondan arındırılmış şekilde, reel olarak yüzde 50, en düşük memur aylığında ise reel olarak yüzde 91 oranında artış sağlanmıştır.”
Çelik, zaman içerisinde düşük maaş alan memur ile yüksek maaş alan memur arasında makasın daraldığına dikkati çekerek, 2002'de en yüksek memur aylığının en düşük memur aylığının 7 katı olduğunu bu oranın bugün 3,7 katına kadar gerilediğini söyledi.
Toplu sözleşme sürecinin en fazla bir ay süreceğini dile getiren Çelik, “Bu bir aylık maratonun ilk toplantısını yapıyoruz. Sendikaların talepleri bir hafta önce Devlet Personel Başkanlığına iletildi. Bu talepleri esas alarak, kamu görevlileri sendikaları heyeti başkanıyla genel ve hizmet koluna ilişkin görüşme gündemini ve çalışma tavimini belirleyeceğiz. Bu takvim çerçevesinde devletimizin imkânları çerçevesinde kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılama çabası içerisinde olacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, toplu sözleşme masasından 4-C'lilerin kadroya geçmesini kapsayan bir karar çıkmasını umduklarını ifade etti. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda da memurları ikramiye alması gerektiğine işaret eden Gündoğdu, bin 800 TL bayram ikramiyesi verilmesini önerdiklerini bildirdi.
Memur-Sen’in taleplerini tek tek sıralayan Ahmet Gündoğdu, bu yıl memurlara yapılacak olan zammın enflasyonun altında ezilen değil, ezen bir oran olması gerektiğini kaydetti.
GÖRÜŞMELERİN TAKVİMİ BELLİ OLDU
Hükümet ile memur sendikaları temsilcileri arasında bugün başlayan ve bir ay sürecek görüşmelerin takvimi belirlendi.
Buna göre, yarın hizmet kollarına ilişkin sunumlar yapılacak, 5 Ağustos'a kadar hizmet kollarının taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin komisyon çalışmaları sürecek, 6 Ağustos'ta hizmet kollarının tekliflerinin değerlendirmesi ve kamu işveren heyetinin teklifini verilecek, 13-14 Ağustos’ta ihtiyaç duyulması halinde komisyon çalışmalarına devam edilecek, 15-20 Ağustos'ta kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına ilişkin teklifler değerlendirilecek ve 21 Ağustos'ta toplu sözleşme ve toplantı tutanaklarının imzalanacak.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer alacağı toplu görüşme masasındaki diğer isimler ise şöyle:
“Bem Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Bayındır-Memur-Sen Genel Başkanı Abdulhadi Karasapan, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Zahit Borak, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Şinasi Gülcüoğlu ".
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü'nden Sendikamıza Ziyaret
21 Kasım 2024, Perşembe -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza Ziyarette Bulunduk
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024/2 KİK Toplantısı Yapıldı
13 Kasım 2024, Çarşamba -
Yağmur Yağsa “Biz Yağdırdık” Derler
07 Kasım 2024, Perşembe -
HAYDARPAŞA ve SİRKECİ DEVREDİLEMEZ!
30 Ekim 2024, Çarşamba -
KAMUDA SERVİS HİZMETİ DEVAM EDECEK
14 Ekim 2024, Pazartesi -
Haydarpaşa ve Sirkeci Demiryolu Havzalarının Devrini Yargıya Taşıdık
10 Ekim 2024, Perşembe -
13.Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
04 Ekim 2024, Cuma -
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt'a Ziyarette Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk
30 Eylül 2024, Pazartesi -
DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulunduk.
23 Eylül 2024, Pazartesi -
TASARRUF SERVİSTEN OLMAZ!
02 Eylül 2024, Pazartesi -
TCDD Genel Müdürü Sn. Veysi Kurt’a Ziyaret
26 Ağustos 2024, Pazartesi -
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açıldı.
20 Ağustos 2024, Salı