SENDİKAMIZDAN HABERLER

Memur-Sen Açlık-Yoksulluk Nisan Ayı Rakamlarını Açıkladı
08 Mayıs 2017, Pazartesi
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.725,18 TL, yoksulluk sınırı ise 4.715,65 TL olarak belirlendi.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Nisan ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.725,18 TL, yoksulluk sınırı ise 4.715,65 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Nisan ayında Mart ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,49’luk bir düşüş yaşandı. Nisan ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 61,03 artışla domates, yüzde 29,33 artışla patates, yüzde 20,18 artışla portakal, yüzde 17,33 artışla muz; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 47,99 azalışla patlıcan, yüzde 46,66 azalışla salatalık, yüzde 41,34 azalışla kabak, yüzde 37,75 azalışla sivri biber, yüzde 32,15 azalışla çarliston biber madde fiyatlarında yaşandı.
Aydınlanma madde fiyatında ise Nisan ayında Mart ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.
Giyim, Eğitim ve Ulaşım Fiyatlarında Artış Yaşandı
Nisan ayında Mart ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 5,44’lük bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Mart ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 21,21 artışla elbise, yüzde 19,97 artışla kadın gömleği, yüzde 19,71 artışla kadın ceketi madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Mart ayına göre yüzde 1,87 azalışla iç çamaşırı, yüzde 1,57 azalışla erkek kazağı madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,71’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Mart ayına göre değişimin yüzde 14,53 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 14,51 artışla fotoğraf makinesi madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,79 azalışla düzeyi belirlenemeyen eğitim programları madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.
Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,94’lük bir artış olduğu belirlendi. Mart ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 9,73 artışla uçak bileti ücreti, yüzde 4,84 artışla araba kiralama ücreti fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 7,9 azalışla LPG dolum ücreti madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Isınma Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı
Nisan ayında Mart ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,97’lik bir düşüş gözlenirken; Nisan ayında Mart ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,49’luk bir artış oldu.
Nisan ayında Mart ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,001’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Mart ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 0,19 artışla telefon ekipmanları madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Mart ayına göre yüzde 0,18 azalışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Sağlık ve Kişisel Temizlik Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı
Nisan ayında Mart ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,05’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,39 artışla kontakt lens, yüzde 2,34 artışla tansiyon aleti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Mart ayına göre herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,9’luk bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mart ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 8,35 artışla makyaj malzemeleri madde fiyatında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mart ayına göre yüzde 0,62 azalışla bebek bezi madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,78’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Mart ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,46 artışla badana ve boya malzemeleri; yüzde 0,04 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
SENDİKAMIZDAN HABERLER
-

TCDD İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü Personelinin Talepleri Kapsamında Ziyaretler
02 Nisan 2026, Perşembe -

Apron Memurları İçin MYK ile Meslek Standardı Protokolü İmzalandı
01 Nisan 2026, Çarşamba -

TCDD Trafik Kontrolörleri ve Hareket Memurlarının Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi İçin Kuruma Resmi Yazımızı İlettik
26 Mart 2026, Perşembe -

Makinistlerin Manevra Tazminatı İçin Başvuruda Bulunduk
18 Mart 2026, Çarşamba -

Tren Üstü Personellerin Çalışma Sürelerinde Uygulama Birliği İçin Kuruma Başvuruda Bulunduk
06 Mart 2026, Cuma -

Genel Başkan Dr. Kenan Çalışkan: “Koruyucu Giyim Yardımı Tüm Personelin Hakkıdır; Kapsamın Daraltılmasına Asla İzin Vermeyeceğiz”
24 Şubat 2026, Salı -

Makinistlerin Bekleme Tazminatı İçin TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye Resmi Yazımızı İlettik
20 Şubat 2026, Cuma -

AIM Personellerinin “Yorgunluk ve Risk Yönetimi” Genelgesinden Yararlandırılması İçin DHMİ’ye Başvurduk
19 Şubat 2026, Perşembe -

DHMİ ATSEP Personelleri İçin "Yorgunluk ve Risk Yönetimi" Talebimizi SHGM'ye İlettik
13 Şubat 2026, Cuma -

Koruyucu Gıda Yardımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Hayırlı Olsun
10 Şubat 2026, Salı -

ÇSGB Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet Aydın'a Ziyaret
04 Şubat 2026, Çarşamba -

DHMİ Maaş Promosyonu Konusunda Algı Değil, Olgu Peşindeyiz!
29 Ocak 2026, Perşembe -

DHMİ Promosyon Görüşmelerine Katılım Sağladık
20 Ocak 2026, Salı -

8.OLAĞAN GENEL KURULUMUZ ANKARA'da GERÇEKLEŞTİRİLDİ
18 Ocak 2026, Pazar -

ULAŞTIRMA MEMUR-SEN GENEL MERKEZİ 8.OLAĞAN GENEL KURUL İLANI
22 Aralık 2025, Pazartesi


